In verband met het Corona-virus zullen er tot nadere berichtgeving geen zwangerschapscursussen worden gegeven in groepsverband.

U kunt wel een individuele cursus op maat volgen. Indien u interesse heeft kan u een mail sturen naar carola@mensendieckhouten.nl, of u aanmelden via de menuoptie “Aanmelden” onder zwangerschapscursus.

Zwanger! Gefeliciteerd!!

Naast alles wat je moet gaan regelen rond de komst van je kindje, vraagt je lichaam extra zorg en aandacht. Wij vinden het mooi om vrouwen te begeleiden in deze bijzondere periode van hun leven. Om ze een vertrouwd gevoel mee te kunnen geven voor de bevalling, het aankomende moederschap en daarmee alle bijkomende veranderingen.

Carola geeft een actieve, praktische en leuke cursus tijdens je zwangerschap en/of na de bevalling in een nieuw concept.

Je start met de cursus in de 7e/8e maand. Alles hangt af van het aantal aanmeldingen.

Oefentherapie Mensendieck
Oefentherapie Mensendieck maakt mensen bewust van hun houding en manier van bewegen. Door juiste houding- en bewegingsgewoonten aan te leren, kun je klachten voorkomen, verminderen en/of laten verdwijnen. Tijdens de zwangerschap, bevalling en de eerste tijd na de bevalling verandert er veel in het lichaam. Oefentherapie kan je helpen goed met deze veranderingen om te gaan. Ook leer je de dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk aan de zwangerschap aan te passen, dat je houding en beweging zo optimaal mogelijk zijn tijdens en na de zwangerschap. Om de belasting en belastbaarheid in evenwicht te houden en eventueel optredende klachten zo snel mogelijk te signaleren en te behandelen, zodat je zo fit mogelijk je zwangerschap doorkomt.

Zwangerschapscursus inhoud:

Prénataal:
  • Ademhalingstechnieken: buikademhaling als basis/ontspanning.  Informatie over samenwerking bekken/rug.  Het bewust maken en aanleren van een gunstig houding- en bewegingspatroon, zoals zitten, staan, lopen, bukken en tillen, voor zowel tijdens als na de zwangerschap  Spierversterkende oefeningen voor de spiergroepen die tijdens de zwangerschap zwaarder belast worden, zoals bekkenbodem-, bil-, buik- heup- en rugspieren en spieren rond de schoudergordel  Het verminderen van eventuele klachten tijdens de zwangerschap.
  • Doornemen van pershoudingen.
  • Aanleren van pers- en puftechnieken.
  • Toepassen van de houdingscorrecties tijdens je dagelijkse bezigheden.
  • Partnerles : de actieve rol van de partner tijdens de bevalling.
Overige informatie over de cursus.

De cursus is geschikt als je zwanger bent van eerste, tweede, derde, ..kind. Met een “vaste” groep werk je naar de bevalling toe. Hierdoor zit iedereen ongeveer in dezelfde fase van de zwangerschap, waardoor je herkenning en steun van elkaar kunt ervaren, ook al beleeft iedereen het op zijn “eigen” wijze.
De cursus wordt gegeven in onze praktijkruimte: Prins Bernhardweg 69, 1e etage.
Carola geeft de zwangerschapscursus op woensdagavond.
De groepen bestaan uit maximaal 8 cursisten, waardoor er veel persoonlijke aandacht gegeven kan worden. Voor aanvang van de cursus vul je een intakeformulier in, waardoor er op de individuele situatie ingespeeld kan worden.
Voor de bevalling zijn er 3/4 lessen van een uur, waarvan 1 partnerles van een uur met de partner of degene die bij de bevalling aanwezig zal zijn.
Na de bevalling zijn er nog 1 of 2 lessen.

De kosten van de totale cursus van bedragen € 75 of 110,- (afhankelijk van het het aantal lessen)
Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten van de cursus. Informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar of controleer je polis.

Verkorte cursus

Wanneer je al eerder een cursus gevolgd hebt en deze niet helemaal opnieuw wilt doen, of wanneer je niet in een groep de cursus wilt volgen of wanneer je liever een verkorte cursus wilt volgen, dan is dit ook mogelijk. Op basis van persoonlijke wensen wordt het programma in onderling overleg vastgesteld, meestal als voorbereiding op de ontsluitingsfase en persfase. Samen met een buurvrouw of vriendin een aantal lessen volgen is ook mogelijk.
De kosten hiervan bedragen € 30,- per half uur.

Het is ook mogelijk om alleen met je partner de partnerles te volgen. De kosten hiervan bedragen € 60,- / € 90,-  (1 / 1,5 uur).

De verkorte cursus en/of partnerles worden door Simeronie of Carola gegeven.

Postnatale cursus

Voor degenen die niet de prénatale cursus gevolgd hebben, maar wel graag aan de postnatale cursus willen deelnemen, zijn er beperkte plaatsingsmogelijkheden.
Dit gaat in overleg met Carola.
De kosten hiervan bedragen € 30,- euro voor 2 lessen.