Oefentherapie Mensendieck Oefentherapie Mensendieck, genoemd naar de grondlegster Bess Mensendieck (1867 – 1957), is een houdings- en bewegingstherapie. Door het aanleren van gezonde houdings- en bewegingsgewoonten kunnen klachten van spieren en gewrichten verminderen en zelfs verdwijnen, maar ook voorkomen worden. Bewustwording speelt een belangrijke rol in de oefentherapie Mensendieck.

Vicieuze cirkel Pijn, krachtsverlies en stijfheid beïnvloeden je dagelijks leven. Door pijn of stijfheid ga je anders bewegen. Zo raken spieren uit balans. Ook kan pijn je ademhaling, concentratievermogen, slaappatroon en stemming negatief beïnvloeden. Je loopt het gevaar in een vicieuze cirkel te belanden, waardoor je niet meer optimaal kunt functioneren. Een oefentherapeut Mensendieck kan je helpen een dergelijke situatie te doorbreken of te voorkomen.

Wat doet een oefentherapeut Mensendieck? Een oefentherapeut Mensendieck maakt je bewust van je houding en manier van bewegen in relatie tot je klachten. Ook geeft een oefentherapeut je inzicht in de reactie van je lichaam op pijn, (over)belasting en spanningen. Samen ga je op zoek naar de oorzaak van je klachten. Geleidelijk aan leer je je klachten begrijpen. Ook leer je hoe je adequaat op je klachten kunt reageren, zodat ze verminderen of verdwijnen en niet meer terugkeren. Je oefentherapeut begeleidt en traint je in het aannemen van een gezondere houding. Je wordt je bewust van negatieve gewoontes en leert deze te doorbreken.

Persoonlijke begeleiding Je werkt onder begeleiding van je oefentherapeut aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning en brengt het lichaam weer in goede conditie. Je leert hoe je je houding en manier van bewegen kunt verbeteren, zodat de (over)belasting afneemt. Naast houdingsadviezen krijg je ook oefeningen. Deze kunnen onder andere dienen voor het versterken, ontspannen of oprekken van spieren. Door het doen van deze oefeningen, kan de spierbalans hersteld worden. Zo leer je hoe je zelf met je klachten kunt omgaan en hoe je kunt voorkomen dat je klachten terugkeren.

De oefentherapeut stemt de behandeling af op je persoonlijke situatie. Dat betekent dat je oefeningen en bewegingsadviezen krijgt die geïntegreerd zijn in je dagelijkse activiteiten, thuis en op het werk. Zowel je werkomgeving (hoogte stoel en bureau), je thuissituatie (stofzuigen, strijken) als je hobby’s (sporten, tuinieren, klussen) komen aan de orde. Door de adviezen van je oefentherapeut toe te passen, leer je om gezonder te bewegen. Een groot deel van de verantwoordelijkheid ligt dus bij de patiënt zelf. Zo word je als het ware je eigen therapeut.

Ben je bereid zelf actief te zijn met het verminderen van lichamelijke klachten……. dan ben je hier aan het goede adres.